Νέα

Διεθνές Συνέδριο: «Ψηφιακές Τεχνολογίες, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη»

ShareThis
Δημοσίευση: 10-05-2023 13:16 | Προβολές: 1595
Σημαντική Ημερομηνία: 31-03-2023
[Έληξε]
en  pdf.png  Δελτίο Τύπου
Mέγεθος: 818.77 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
image

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Συνέδριο που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με τίτλο: «Ψηφιακές Τεχνολογίες, Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά και Βιώσιμη Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του Προγράμματος Irschen (KA2 Δράση Erasmus+) στις 21 Μαρτίου στην Αίθουσα Εύα Λάσκαρι στην Ιστορική Δημόσια Βιβλιοθήκη της Κέρκυρας στο Παλαιό Φρούριο.

Το Συνέδριο είχε ως πρωταρχικό στόχο τη διάχυση των διανοητικών αποτελεσμάτων του έργου IRSCHEN που ολοκληρώθηκε στα τέλη Μαρτίου του 2023. Επίσης, αποτέλεσε μια καλή ευκαιρία για να επισημανθεί η αναγκαιότητα των ψηφιακών εργαλείων στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης και στην ενίσχυση της κοινής μας ευρωπαϊκής ταυτότητας προάγοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Το Συνέδριο χαιρέτησαν η Αντιπρύτανης Έρευνας και Ανάπτυξης του Ιονίου Πανεπιστημίου Καθηγήτρια Χριστίνα Μπενέκη και η Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φωτεινή Βάκη και. επιπλέον, απηύθυναν χαιρετισμό ο Δήμαρχος της πόλης Irschen κ. Manfred Dullnig και η επισκέπτρια καθηγήτρια - αρχαιολόγος του Πανεπιστημίου του Innsbruck Barbara Kainrath η παρουσίασε συνολικά το πρόγραμμα IRSCHEN κάνοντας αναφορά στους στόχους που επιτεύχθηκαν.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν Έλληνες και Ευρωπαίοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές εγνωσμένου κύρους με εξειδίκευση πάνω στα επιστημονικά πεδία της Βιώσιμης Ανάπτυξης, της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας,  καθώς των Ψηφιακών τεχνολογιών και των εφαρμογών τους στην Ιστορία και τον Πολιτισμό. Συγκεκριμένα, η keynote speaker Καθηγήτρια του Τμήματος Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Ρόιδω Μητούλα, η οποία πλαισιώθηκε από εκλεκτούς ομιλητές όπως o Καθηγητής Ιστορίας του Innsbruck Roland Steinacher,  ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αρχαιολογίας του Innsbruck University Dr. Gerald Grabherr, η αρχαιολόγος-ερευνήτρια, της Σλοβένικης Ακαδημίας Επιστημών (ZRC SAZU) Dr Zvezdana Modrijan.

Επιπρόσθετα το Ιόνιο Πανεπιστήμιο εκπροσωπήθηκε από τον Καθηγητή του Τμήματος Ιστορίας Κωνσταντίνο Αγγελάκο, τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτέλη Μαρτίνη του Τμήματος Περιβάλλοντος, τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Τεχνών Ήχου και Εικόνας Ιωάννη Δεληγιάννη, τον Επίκουρο Καθηγητή τους Τμήματος Ιστορίας Δρ. Ανδρέα Καπετάνιο, τα μέλη ΕΔΙΠ Δρ. Χαράλαμπο Κουργιαντάκη και Δρ Ευστάθιο Πουλιάση, την Ακαδημαϊκή Υπότροφο Δρ. Σοφία – Μαρία Πουλημένου του Τμήματος Τουρισμού, και την υποψήφια Διδάκτορα του Τμήματος Περιβάλλοντος κα Γεωργία Τρακαλά.

 Συμμετείχαν επίσης οι κ.κ. Demis Corvaglia και Luca De Marco της Επιχείρησης 3D Mobile, οι οποίοι δημιούργησαν και παρουσίασαν την εφαρμογή για την ανάδειξη της διαδρομής και της πολιτιστικής αξίας του αρχαιολογικού οικισμού στην κορυφή του λόφου Burgbihl στο Irschen, που ήταν ο λόγος και η καρδιά τους προγράμματος.

Εκεί ήταν, βεβαίως, οι ακαδημαϊκά Υπεύθυνοι του Προγράμματος για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, ήτοι η Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Περιφερειακής Ανάπτυξης Όλγα Ελένη Αστάρα και ο Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Τουρισμού Ναούμ Μυλωνάς (τακτική και αναπληρωματικός Επιστημονικά Υπεύθυνη/ος αντίστοιχα).

Όλοι μαζί συνέθεσαν ένα μωσαϊκό που ολοκλήρωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ερευνητικό έργο Irschen. Το έργο συνετέλεσε  στην ενίσχυση της κοινής μας ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, μια συνθήκη που διευκολύνει την επίτευξη τόσο της βιώσιμης ανάπτυξης των τόπων όσο και την επίγνωση και κατάκτηση της κοινής μας ταυτότητας και κατ’ επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής μας συνοχής.  


Επιστροφή
Σχετικά Νέα
ESPA2021
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας