Νέα

Παρουσιάσεις του Ιονίου Πανεπιστημίου και φορέων του στην 88η ΔΕΘ

ShareThis
Δημοσίευση: 18-09-2024 18:00 | Προβολές: 228
image

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιονίου Πανεπιστημίου στην 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης [7-15/09/2024], πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις του Ιδρύματος και φορέων του που συνέβαλαν στην μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου του Ιονίου Πανεπιστημίου και αποτέλεσαν σημαντική πηγή πληροφόρησης και ενημέρωσης για τους επισκέπτες.

«Ανακάλυψε το δικό σου αύριο... στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο» 
Ομιλητής: Πρύτανης Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθ. Ανδρέας Φλώρος    
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Παρουσίαση των προγραμμάτων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών, της έρευνας, των δράσεων, των δραστηριοτήτων, της φοιτητικής ζωής και της ακαδημαϊκής πραγματικότητας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενός περιφερειακού και πολυνησιωτικού ιδρύματος με μοναδικά χαρακτηριστικά ως προς το αντικείμενο, τη διαθεματικότητα και τη διάρθρωση σπουδών. Με διαρκή επένδυση στην ποιότητα,  ο ιδιαίτερος αυτός εκπαιδευτικός χαρακτήρας  αποτελεί βασικό εχέγγυο για μια επιτυχημένη πορεία των αποφοίτων σε αντικείμενα που ανταποκρίνονται πλήρως στις δυναμικά μεταβαλλόμενες εξελίξεις της επιστήμης, της τεχνολογίας, των ανθρωπιστικών σπουδών και των τεχνών.  Μέσα από την παρουσίαση αυτή αναδεικνύονται όλα εκείνα τα ιδιαίτερα και μοναδικά συστατικά των σπουδών στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, συστατικά τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στην ανακάλυψη ενός «αύριο», αντάξιου των ατομικών προσδοκιών των νέων ανθρώπων που στοχεύουν συνειδητά ψηλά.

«Ionian Technomedia: Η Ανάπτυξη ενός Οικοσυστήματος Διασυνδεδεμένων Ιστοχώρων ως Απάντηση στις Σύγχρονες Προκλήσεις του Παγκόσμιου Ιστού»
Ομιλητής: Μηνάς Περγαντής
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Η Ionian Technomedia είναι μια νεοσύστατη εταιρία-τεχνοβλαστός του Ιονίου Πανεπιστημίου, που έχει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων του κατακερματισμού της διαδικτυακής παρουσίας και της αναποτελεσματικής διαχείρισης περιεχομένου στον σύγχρονο παγκόσμιο ιστό. Μέσω ενός καινοτόμου οικοσυστήματος διασυνδεδεμένων ιστοχώρων, βελτιστοποιεί τις τεχνικές παραγωγής και διάχυσης περιεχομένου διασφαλίζοντας την εγκυρότητα και επικαιρότητα της πληροφορίας. Οι λύσεις που προσφέρει στην αγορά στηρίζονται σε υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και εμπειρία σε όλους τους τομείς που εφάπτονται στη σύγχρονη διαδικτυακή παρουσία.

«ArtData: Παρατηρητήριο Ελληνικών Έργων και Εκδηλώσεων Οπτικοακουστικής Τέχνης Καθοδηγούμενο από Δεδομένα» 
Ομιλητές: Μηνάς Περγαντής, Σταματέλλα Λάμπουρα
ΠΕΡΙΛΗΨΗ: Το ερευνητικό έργο ArtData έχει σαν στόχο την ανάλυση του αντίκτυπου έργων και εκδηλώσεων οπτικοακουστικής τέχνης στην Ελλάδα, με βάση την παρουσία τους σε ενημερωτικούς δικτυακούς τόπους. Με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών Διαδικτύου και Τεχνητής Νοημοσύνης συλλέγονται από τον παγκόσμιο ιστό δεδομένα μεγάλου όγκου, που αφορούν σύγχρονα οπτικοακουστικά έργα και στη συνέχεια αναλύονται μέσω αλγοριθμικών μεθόδων και οδηγούν σε συμπεράσματα για την επίδρασή των έργων στο σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι. Το ερευνητικό έργο υποστηρίζεται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ..

«Cyber Range και Τεχνητή Νοημοσύνη (Τ.Ν.)»
Ομιλητές: Στυλιανός Καραγιάννης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Οικονόμου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στην έκθεση παρουσιάζεται από το Εργαστήριο Δικτύων, Πολυμέσων και Συστημάτων Ασφαλείας (NMSLab) ένα εικονικό εργαστήριο Cyber Range, όπου πραγματοποιούνται προσομοιώσεις κυβερνοεπιθέσεων με τη βοήθεια της Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.). Στόχος αυτής της επίδειξης είναι η δημιουργία ενός ρεαλιστικού ψηφιακού διδύμου, το οποίο προσομοιώνει περιβάλλοντα δικτύων στα οποία διεξάγονται κυβερνοεπιθέσεις, ενσωματώνοντας ταυτόχρονα τεχνολογίες ανίχνευσης απειλών. Το εικονικό αυτό εργαστήριο επιτρέπει την εκπαίδευση σε πραγματικά σενάρια ασφάλειας, βελτιώνοντας τις δεξιότητες αντίδρασης και ενισχύοντας τους μηχανισμούς ανίχνευσης απειλών.

«Ευρωπαϊκό Έργο NITRO: Connected 5G-IoT Cyber Range for Training and Secure Operations»
Ομιλητές: Στυλιανός Καραγιάννης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Οικονόμου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Επίσης παρουσιάζεται το ευρωπαϊκό έργο NITRO (Connected 5G-IoT Cyber Range for Training and Secure Operations) που αναπτύσσει ένα περιβάλλον εκπαίδευσης και ασφαλούς λειτουργίας δικτύων 5G και IoT. Το ερευνητικό έργο συντονίζεται τεχνικά από τον Επίκουρο Καθηγητή Χριστόφορο Νταντόγιαν του Τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, με τη συμμετοχή του Εργαστηρίου Δικτυών, Πολυμέσων και Συστημάτων Ασφαλείας (NMSLab). Στο έργο συμμετέχουν ο Καθηγητής Εμμανουήλ Μάγκος και ο μεταδιδακτορικός ερευνητής Στυλιανός Καραγιάννης. Το NITRO χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Digital Europe Programme (DIGITAL) και εστιάζει στην ανάπτυξη καινοτόμων ασκήσεων για την εκπαίδευση και την ασφάλεια σε περιβάλλοντα 5G και IoT. Το έργο δημιουργεί ένα ολοκληρωμένο σύνολο εργαλείων για την προσομοίωση κυβερνοεπιθέσεων, την εκπαίδευση των χρηστών σε θέματα ασφαλείας και τη βελτίωση της κυβερνοαντίδρασης σε πραγματικό χρόνο. Συνδυάζει τις τεχνολογίες 5G με τις πιο σύγχρονες μεθόδους κυβερνοασφάλειας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη βέλτιστη προετοιμασία για τις προκλήσεις του κυβερνοχώρου.

«Δίκτυο Αισθητήρων με Επικοινωνία Zigbee για Συλλογή Περιβαλλοντικών Δεδομένων»
Ομιλητές: Στυλιανός Καραγιάννης, Καθηγητής Κωνσταντίνος Οικονόμου
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Στα πεδία των δικτύων παρουσιάζεται, με επικεφαλής τον Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου NMSLab κ. Κων/νο Οικονόμου, ένα δίκτυο αισθητήρων που χρησιμοποιεί την τεχνολογία Zigbee για τη συλλογή περιβαλλοντικών δεδομένων, συμπεριλαμβάνοντας μεταξύ άλλων τη θερμοκρασία και την ατμοσφαιρική πίεση. Το σύστημα αποτελείται από τρεις κόμβους αισθητήρων, οι οποίοι καταγράφουν τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος και επικοινωνούν μεταξύ τους και με έναν κεντρικό κόμβο μέσω του πρωτοκόλλου Zigbee. Η τεχνολογία Zigbee επιλέγεται λόγω της χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας σε μικρές και μεσαίες αποστάσεις. Το Zigbee, είναι πρωτόκολλο επικοινωνίας χαμηλής ισχύος, αποτελεί ιδανική λύση για ασύρματα δίκτυα μικρών αποστάσεων (WPAN) και εφαρμογές IoT. Στην επίδειξη, οι αισθητήρες συγχρονίζονται και στέλνουν περιοδικά τις μετρήσεις τους στον κεντρικό κόμβο, ο οποίος επεξεργάζεται τα δεδομένα για περαιτέρω ανάλυση. Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει τη σταθερή και αξιόπιστη μεταφορά δεδομένων, ενώ η χαμηλή κατανάλωση ενέργειας και η αντοχή σε παρεμβολές καθιστούν το σύστημα κατάλληλο για διάφορα περιβάλλοντα.

«RODI mHealth: Προηγμένο Εργαλείο Πρόβλεψης Νευρογνωστικών Διαταραχών»
Ομιλητές: Κωνσταντίνος Λάζαρος, Απόλλωνας Ζωηρός
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Παρουσίαση σε πραγματικό χρόνο της εφαρμογής RODI, ενός εργαλείου mHealth σχεδιασμένου για την πρόβλεψη Νευρογνωστικών Διαταραχών. Συμπεριλαμβάνει δέκα γνωστικές δοκιμασίες ακολουθούμενες από ανάλυση EEG αφού ο χρήστης ολοκληρώσει την εφαρμογή. Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου.

«AI4EDU: Εργαλείο Εκπαίδευσης Ακριβείας»
Ομιλητές: Κωνσταντίνος Λάζαρος, Απόλλωνας Ζωηρός
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Παρουσίαση της εφαρμογής AI4EDU για τη δημιουργία ενός εξατομικευμένου προφίλ μάθησης για κάθε μαθητή, επιτρέποντας την προσαρμογή του εκπαιδευτικού περιεχομένου στις ατομικές ανάγκες και δυνατότητες. Έχει δημιουργηθεί από το Εργαστήριο Βιοπληροφορικής & Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας (BiHELab) του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η εφαρμογή AI4EDU συνδυάζει την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης με την επιστημονική ανάλυση των EEG δεδομένων, παρέχοντας εργαλεία που βοηθούν τους εκπαιδευτικούς να κατανοήσουν καλύτερα το προφίλ των μαθητών τους και να προσαρμόσουν τη διδασκαλία αναλόγως. Αυτό ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία και συμβάλλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση των νευρογνωστικών διαταραχών, υποστηρίζοντας την ιδέα της Εκπαίδευσης Ακριβείας.

«Σεισμογραφικό Καταγραφικό Χαμηλού Κόστους»
Ομιλητής: Ευάγγελος Αλβανιτόπουλος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Με αυτό το event το κοινό θα ενημερωθεί για το χαμηλού κόστους σεισμογραφικό καταγραφικό, το οποίο χρησιμοποιείται ως σεισμογράφος χαμηλού κόστους, και έχει αναπτυχθεί στο εργαστήριο CMOD Lab του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί η πλατφόρμα civpro.eu, όπου αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του έργου «Τηλέμαχος» από το ίδιο εργαστήριο, ένα εργαλείο διαχείρισης κινδύνου Πολιτικής Προστασίας. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί ζωντανά επίδειξη του σεισμικού συστήματος δημιουργώντας τοπικές δονήσεις και παρατηρώντας την αλληλεπίδραση με την πλατφόρμα CIVPRO.

«Ηλεκτρονική Δακοπαγίδα – OLIVE OBSERVER»
Ομιλητής: Ευάγγελος Αλβανιτόπουλος
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ: Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης το κοινό θα έχει την ευκαιρία να «γνωρίσει» την Ηλεκτρονική Δακοπαγίδα που αναπτύχθηκε εξ ολοκλήρου από το εργαστήριο CMOD Lab του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθεί ζωντανά επίδειξη σε πραγματικό χρόνο, όπου οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να συνεργαστούν με την ομάδα επίδειξης για την πλήρη κατανόηση της λειτουργίας του συστήματος. Ολοκληρώνοντας, τα αποτελέσματα της ζωντανής διάδρασης του κοινού με το σύστημα, θα παρουσιαστούν σε ειδικά διαμορφωμένη πλατφόρμα – ιστοσελίδα. 



Επιστροφή
Σχετικά Νέα
Με μεγάλη επιτυχία η παρουσία του Ιονίου Πανεπιστημίου στην 88η ΔΕΘ
Δημοσίευση: 07-09-2024 16:46 | Ενημέρωση: 20-09-2024 17:05 | Προβολές: 7155
Έναρξη: 07-09-2024 |Λήξη: 15-09-2024
[Έληξε]
<< <
Σεπτέμβριος 2024
> >>
Δε Τρ Τε Πε Πα Σα Κυ
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Σήμερα, Παρασκευή 27-09-2024
Συλλογική Έκθεση "Καλλιτεχνών Αφύπνισις"
Έναρξη: 24-05-2024 |Λήξη: 30-09-2024
[Σε Εξέλιξη]
Συνημμένα αρχεία
gr  pdf.png  Αφίσα
Mέγεθος: 57.28 KB :: Τύπος: Αρχείο PDF
Προσεχώς
Ακαδημαϊκό Ημερολόγιο 2024-2025
Έναρξη: 01-10-2024 |Λήξη: 26-09-2025
[Αναμένεται]
StudyInGreece diavgeia eudoxus eua.be magna-charta.org eellak.gr
facebook twitter youtube instagram linkedin viber rss gp as
Ανάγνωση ΚειμένουΑνάγνωση Κειμένου Αναγνωσιμότητα ΚειμένουΑναγνωσιμότητα Κειμένου Αντίθεση ΧρωμάτωνΑντίθεση Χρωμάτων
Επιλογές Προσβασιμότητας