Με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή Ανδρέα Φλώρο, η αντιπροσωπεία του Ιονίου Πανεπιστημίου επέστρεψε στην Κίνα, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας του ιδρύματος και της κοινής του δράσης και του Beijing Language and Culture University / World Sinology Center υπό τον τίτλο «ThinC - Thinking Inter-culturally Journeys». Στην ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετέχουν ο Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Σινολογίας του Ι.Π. Καθηγητής Σταύρος Κάτσιος και η Εκτελεστική Διευθύντρια του ίδιου Κέντρου Δρ Έλενα Αβραμίδου, ο Καθηγητής Στέφανος Βλαχόπουλος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της "Έδρας UNESCO για τις απειλές για την πολιτιστική κληρονομιά και τις σχετικές με την πολιτιστική κληρονομιά δραστηριότητες", ο νομικός σύμβουλος του Ι.Π. Δρ Σπύρος Δραγομάνοβιτς και η συνεργάτιδα της Πρυτανείας του Ι.Π. κυρία Μάρη Κοσμαρίκου.
Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας της επίσκεψης περιελάμβανε ξενάγηση στην πόλη Laixi σε σημεία ενδιαφέροντος που αναδεικνύουν την μεγάλη παράδοση του τόπου στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και του πολιτισμού, ύστερα από πρόσκληση της αντιδημάρχου Hong Juan Zhao, ενώ μετά τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα της κυκλικής οικονομίας (με βασικό άξονα τα βιολογικά τρόφιμα) και του τουρισμού.
Επιπλέον πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Qingdao και στις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Σινολογικού Κέντρου, όπου η ομάδα του Ι.Π. συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς συνεργάτες και φίλους
Κεντρική εκδήλωση τη δεύτερη ημέρα του προγράμματος της επίσκεψης στην Κίνα αποτέλεσε η διοργάνωση του συμποσίου ακαδημαϊκού διαλόγου με τίτλο “Sino-Greek Civilization in Classics”, το οποίο έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Σινολογικού Κέντρου. Έχοντας δύο κύριες θεματικές συζήτησης, στόχο του συμποσίου αποτέλεσε η ανάδειξη των τρόπων που μπορούν να συνεισφέρουν περαιτέρω στην αμοιβαία κατανόηση διαφορετικών πολιτισμών και ευρύτερα η διαπολιτισμική συνεργασία.
Η ομάδα του Ιονίου Πανεπιστημίου συμμετείχε ενεργά και στις δύο θεματικές, μαζί με Κινέζους συναδέλφους, συζητώντας και ανταλλάσσοντας διαλογικά απόψεις σχετικά με τους τρόπους, τις προκλήσεις και τις ενδεχόμενες απειλές που προκύπτουν από τη διάχυση σε παγκόσμιο επίπεδο παραδόσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων και εορτών, όπως για παράδειγμα η Κινεζική πρωτοχρονιά, αλλά και η προστασία της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στο πλαίσιο του συμποσίου διοργανώθηκε επίσης μια έκθεση άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαίων κειμένων με αφορμή την έλευση του νέου έτους του φιδιού.
Του συμποσίου προηγήθηκε η επίσκεψη της ομάδας του Ι.Π. στην μεγάλη υπαίθρια αγορά Poli Market και η επίσκεψη στο 2ο Λύκειο του Qingxi, συναντώντας μαθητές με τους δασκάλους τους και αναπτύσσοντας έναν ιδιαίτερο διάλογο σχετικά με την αναγκαιότητα, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις της διαπολιτισμικής κατανόησης.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για τα κοινά προγράμματα μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών που σχεδιάστηκαν, κατόπιν της σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων.
Δημοσιεύματα σε κινεζικά Μέσα σχετικά με την επίσκεψη της αντιπροσωπείας του Ιονίου Πανεπιστημίου στην Κίνα:
https://mp.weixin.qq.com/s/qKtI9ktKxVIz2hE3hlG6CQ
(περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο από την πρώτη μέρα της επίσκεψης)
https://mp.weixin.qq.com/s/p05l_y59bYXtl9PCMOUywA
(περιλαμβάνεται πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το συμπόσιο ακαδημαϊκού διαλόγου με τίτλο “Sino-Greek Civilization in Classics”)